Ендодонтия

Защо болят зъбите?

В допълнение към възможните проблеми с зъбното легло (пародонтит) на зъба, възпалението на зъбния нерв в кореновите канали вътре в зъба (пулпит) обикновено е най-честата причина за зъбобол. В допълнение към кариеса, причините за това са херметични пломби и зъбни коронки, претоварвания и случайни наранявания на зъба (зъбна травма). Такива заболявания на нерва често са придружени от силна болка, дискомфорт при ухапване и още по-големи отоци ("голяма буза").
Лечението на кореновите канали може да бъде единствената ефективна алтернатива на екстракция (отстраняване) на зъба, която запазва болния, естествен зъб в дългосрочен план след успешното му завършване

Ендодонтия - малкият свят вътре в зъба

Най-новите триизмерни методи за изобразяване предоставят подробна картина и осъзнаване на изключително сложната анатомия на кореновите канали вътре в зъба (ендодонт). Курсът и броят на кореновите канали варират значително от зъб до зъб. Тези знания направиха задълбочено преосмисляне на лечението на кореновите проблеми.

Лечението на кореновите канали губи своя ужас

Докато лечението на кореновите канали беше свързано с изключително болезнени преживявания в по-ранните години, днес за пациента може да се избере почти безболезнена, нежна и безопасна процедура. Основната цел на лечението на кореновите канали е премахването на бактериално възпалената нервна тъкан и окончателното запълване на кореновите канали, за да се предотврати навлизането на нови бактерии. Благодарение на синергията на иновативните концепции за ендодонтска терапия и високо развитите техники и материали, заздравяването на зъба може да стане възможно без промяна на изключително филигранната анатомия на зъбния корен. За дългосрочния успех на ендодонтското лечение е особено важно да се избягва повторно заразяване на кореновия канал. Поради тази причина, след приключване на лечението на кореновите канали, коронките или инкрустациите често се препоръчват и са необходими за подобряване на плътно уплътнените бактерии.